Производственные отходы содовых предприятий и возможные пути их утилизации - Михайлова, Е. А.; Лобойко, Алексей Яковлевич; Багрова, Ирина Владимировна; Панасенко, В. А. (НТУ "ХПИ", 2010)
Розглянуто екологічну проблему содових заводів України, пов’язану з розміщенням виробничих відходів та їх впливом на довкілля. Запропоновано спосіб утилізації відходів шляхом одержання товарного продукту – хімічно осадженого карбонату кальцію. Встановлено оптимальні параметри та розроблено технологічну схему виробництва. Умови проведення процесу дозволяють одержати продукт, що відповідає вимогам ГОСТ 8253 – 79.

The ecological problem of soda factories of Ukraine connected with placing of an industrial waste and their influence on environment is considered. The way of recycling of a waste by reception of a commodity product-chemically precipitated calcium carbonate is proposed. Optimum parameters are defined and the technological scheme of manufacture is developed. Conditions of carrying out of process allow to receive a product which meets the requirements of GOST 8253 – 79.
Keywords: кальцинированная сода; содопродукты; шламонакопители; дистиллерная суспензия; карбонат кальция