Підвищення ефективності асинхронних двигунів - Коваленко, Михайло Анатолійович; Ткачук, Ігор Валерійович; Коваленко, Ірина Яківна; Перепелиця, Олександр Сергійович; Кришньов, Олег Олександрович; Тітов, Єгор Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В даній роботі розглядається метод поліпшення коефіцієнту корисної дії і коефіцієнту потужності в асинхронному двигуні. Коефіцієнт потужності – це відношення активної потужності до повної потужності яку споживає електрична машина. Цей коефіцієнт показує яка частина енергії іде на виконання роботи, а яка просто розсіюється в машині в вигляді тепла. Для аналізу в роботі використовується стандартний розрахунок асинхронного двигуна, такі розрахунок використовують для проектування електричних двигунів масового використання, на базі яких проведено модулювання фізичних процесів в середині активної частини машини, за допомогою чисельних математичних моделей, для розрахунку індукцій в магнітопроводі, а також шляхів проходження ліній магнітної індукції.

In this work was analyzed induction motor, its advantages and disadvantages, and methods of modify it in way increasing its reliability and power coefficient. Power coefficient is the parameter which shows how much energy is used for yield and which just converting into heat. For analysis used calculation of induction motor which commonly used for developing serial asynchronous motor. Based on that calculation has modulated physical process which conducting in active parts of motor. For calculation of induction in armature and magnetic flux passes in it was used numerical mathematical model. This type of electric motors is common used so increase its efficiency and power characteristics is the one of way to reduce energy consuming. The developed way of modernization of induction motors, and analyzed reliability of it.
Increasing efficiency of induction motor
Keywords: асинхронний двигун; короткозамкнений ротор; підвищення ефективності; енергоресурсозбереження; asynchronous motor; short-circuited rotor; efficiency improvement; energy saving