Пористий композиційний біоактивний склокристалічний матеріал - Саввова, Оксана Вікторівна; Брагіна, Людмила Лазарівна; Бабіч, Олена Вікторівна (ДП "Український інститут промислової власності", 2014)
Винахід належить до замінників кісткової тканини в щелепно-лицьовій хірургії. Пористий композиційний біоактивний склокристалічний матеріал складається з кальційсилікофосфатного скла, яке містить оксиди Na₂O, CaO, Р₂О₅, SiO₂, відрізняється тим, що додатково вміщує: оксиди бору, алюмінію та цинку при наступному співвідношенні компонентів, мол. %: SiO₂ 50; В₂О₃ 5; Na₂O 10; А1₂О₃ 5; Р₂О₅ 5; СаО 20; ZnO 5; хітозан у кількості 5 мас. ч. на 100 мас. ч. скла. Пористі композиційні біоактивні склокристалічні матеріали з регульованим рівнем розчинності та механічними властивостями, подібними до натуральної кістки.
Keywords: патент; винахід; кісткова тканина; щелепно-лицьова хірургія; кальційсилікофосфатне скло; оксиди бору