Отримання ущільнюючих реціклінгових пластичних мастил - Григоров, Андрій Борисович (НТУ "ХПІ", 2018)
Запропонована можливість отримання більш дешевих аналогів ущільнюючих пластичних мастил, які використовуються у нафтогазовій промисловості, з промислових та побутових відходів. Встановлено, що при додаванні до рециклінгових пластичних мастил наповнювачів у кількості від 1 до 20 % (мас.) у вигляді подрібнених відпрацьованих автомобільних шин та відходів картоно-паперової промисловості спостерігається значне поліпшення стабільності мастил, водостійкості, адгезійних властивостей та розширення температурної границі їх застосування. Отримані залежності між визначеними показниками якості мастила та концентрацією наповнювача адекватно описуються поліномом другого ступеня, про що свідчать дуже високі (0,94–0,99) значення коефіцієнтів достовірності апроксимації R2. Зважаючи на показник здатності до нанесення мастил на робочу поверхню при температурі – 7 °С відмітимо, що гранична концентрація наповнювача у мастилі дорівнює 15 %(мас.).

The possibility of obtaining cheaper analogues of gaskets, used in the oil and gas industry, from industrial and domestic wastes is offered. It has been established that with the addition of recycled plastic lubricants of fillers in the amount of 1 to 20 % by weight of crushed waste tires and waste paper and paper industry, there is a significant improvement in the stability of lubricants, water resistance, adhesion properties and expansion of the temperature limit of their application. The obtained dependences between the determined quality parameters of the lubricant and the concentration of the filler are adequately described by the polynomial of the second degree, as evidenced by the very high (0.94 –0.99) values of the coefficients of reliability of the approximation of R2. Taking into account the index of the ability to apply lubricants to the working surface at a temperature of – 7° C, we note that the limit concentration of the filler in the lubricant is 15 % (by mass).
Obtaining sealing recycling plastic lubricants
Keywords: наповнювач; водостійкість; адгезійні властивості; показник якості; filler; water resistance; adhesion properties; quality index