Цінова стратегія науково-технічної продукції і її комерціалізація як ключові інструменти забезпечення економічної безпеки підприємства - Кобєлєва, Тетяна Олександрівна; Климентова, Марія Віталіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У сучасних умовах глобальної конкуренції та високої динаміки ринкових змін питання формування ефективної цінової стратегії науково технічної продукції набуває особливої актуальності. Цінова стратегія виступає не лише інструментом комерційного успіху, але й ключовим чинником забезпечення економічної безпеки підприємств, що функціонують у сфері виробництва та впровадження інновацій. У статті досліджено взаємозв’язок між ціноутворенням і рівнем економічної стійкості підприємств, визначено ризики, що виникають у процесі реалізації науково-технічної продукції, та окреслено роль університетів як центрів генерації інноваційних рішень і партнерів промислових підприємств у розробці конкурентоспроможних стратегій. Особлива увага приділена аналізу факторів, які впливають на формування цінової політики: витратні та ресурсні обмеження, рівень технологічної новизни, ринковий попит, інституційні умови та міжнародні стандарти. Розглянуто механізми мінімізації ризиків через гнучке ціноутворення, диверсифікацію ринків збуту та інтеграцію університетських досліджень у виробничі процеси. Показано, що ефективна цінова стратегія сприяє не лише підвищенню конкурентоспроможності продукції, але й формує основу для довгострокової економічної безпеки підприємства, забезпечуючи його стійкість до зовнішніх викликів та внутрішніх загроз. Цінова стратегія науково-технічної продукції розглядається авторами як багатовимірний інструмент управління, що поєднує економічні, інноваційні та безпекові аспекти, а її успішна реалізація потребує тісної співпраці промислових підприємств з університетами та науковими центрами.

In today's conditions of global competition and high dynamics of market changes, the issue of forming an effective pricing strategy for scientific and technical products is becoming particularly relevant. Pricing strategy is not only a tool for commercial success, but also a key factor in ensuring the economic security of enterprises operating in the field of production and innovation. The article examines the relationship between pricing and the level of economic sustainability of enterprises, identifies risks that arise in the process of selling scientific and technical products, and outlines the role of universities as centers for generating innovative solutions and partners of industrial enterprises in developing competitive strategies. Particular attention is paid to the analysis of factors that influence the formation of pricing policy: cost and resource constraints, the level of technological novelty, market demand, institutional conditions and international standards. Mechanisms for minimizing risks through flexible pricing, diversification of sales markets and integration of university research into production processes are considered. It is shown that an effective pricing strategy contributes not only to increasing the competitiveness of products, but also forms the basis for the long-term economic security of the enterprise, ensuring its resistance to external challenges and internal threats. The pricing strategy of scientific and technical products is considered by the authors as a multidimensional management tool that combines economic, innovative and security aspects, and its successful implementation requires close cooperation between industrial enterprises with universities and research centers.
Price strategy of scientific and technical products and its commercialization as key tools for ensuring the economic security of enterprises
Keywords: науково-технічна продукція; цінова стратегія; технології; комерціалізація; ризики; університети; промислові підприємства; економічна безпека; інновації; інтелектуальна власність; scientific and technical products; pricing strategy; technologies; commercialization; risks; universities; industrial enterprises; economic security; innovations; intellectual property