Спосіб профілактики та лікування синдрому короткої тонкої кишки - Бойко, Валерій Володимирович; Шевченко, Олександр Миколайович; Лихман, Віктор Миколайович; Кулик, Ігор Анатолійович; Токарєв, Андрій Вікторович; Шевченко, Владислав Олександрович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2018)
Спосіб профілактики та лікування синдрому короткої тонкої кишки включає послідовні поперечні пересічення поздовжніх м'язів стінки кишки, що залишилася після резекції, з інтервалом 2,0-2,2 см і не доходячи до протилежного краю кишки. Спочатку на поздовжніх м'язах кишки в її безсудинних ділянках серозно-м'язовими швами створюють ряд інвагінуючих складок, потім виконують поперечні пересічення м'язів стінки кишки між цими складками, не доходячи, з одного боку, до кишкового анастомозу, а з іншого боку - до брижового краю кишки, далі виконують перитонізацію демускуляризованих ділянок пасмом брижі на судинній ніжці, при цьому канал кишки звужують не більше ніж на 1/3 поперечного перерізу.
Keywords: патент; корисна модель; хірургія; лікування; синдром короткої кишки; медицина; тонка кишка