Методи забезпечення тактико-технічних характеристик військових гусеничних і колісних машин на етапі проектних досліджень - Васильєв, Антон Юрійович; Ткачук, Микола Миколайович; Танченко, Андрій Юрійович; Мартиненко, Олександр Вікторович (НТУ "ХПІ", 2015)
Стаття містить загальні положення раціонального проектування та модернізації бронетанкової техніки. Розглядається питання необхідності врахування сукупної дії чинників на етапі проектних досліджень (особливо техніки спеціального призначення). Основною тенденцією сучасного часу є інтенсифікація режимів бойового застосування, що призводить до зростання рівня окремих чинників ураження, так і розширення множини чинників, які діють у сукупності на один і той же елемент військових гусеничних та колісних машин. Відповідно, виникає потреба у створенні нових, більш досконалих, адекватних і точних математичних і числових моделей для моделювання виникаючих у складових елементах машини складних сукупних фізико-механічних процесів і станів. При цьому особливо гостро виникає питання якості та адекватності комп’ютерного моделювання, яке дає змогу більш оперативно та економно обґрунтувати проектно-технологічні параметри складних систем та їх елементів, що забезпечують потрібний рівень тактико-технічних характеристик.

This article contains general provisions rational design and modernization of armored vehicles. The question of the need to consider the cumulative effects of factors on the research phase of the project (especially special-purpose machinery). The main trend of modern times is the intensification of the combat use, which leads to an increase in the level of individual factors of defeat, and the expansion of a number of factors that operate together on the same element of military tracked and wheeled vehicles. Accordingly, there is a need to create new, more advanced, adequate and accurate mathematical and numerical models to simulate arising constituent elements of the machine complex set of physical and mechanical processes and states. This is particularly acute question the quality and relevance of computer simulation that allows you to more quickly and economically justify the design and technological parameters of complex systems and their components, to ensure the necessary level of performance characteristics.
Methods of providing tactical and technical characteristics of military tracked and wheeled vehicles at the stage of design studies
Keywords: сукупна дія факторів; ТТХ; CАD-системи; проектно-технологічні параметри; проектно-технологічні параметри; parametric design approach