Research of the possibilities of the С# programming language for creating cybersecurity analysis software in computer networks and computer-integrated systems - Pashynskykh, Vladyslav; Meleshko, Yelyzaveta; Yakymenko, Mykola; Bashchenko, Dmytro; Tkachuk, Roman (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
The object of research in the article are the tools and capabilities of the C# programming language for the implementation of cybersecurity analysis software in local computer networks and computer-integrated systems. The relevance of the study is due to the importance of information security of computer and computer-integrated systems in government, military-industrial complex, private business etc., and due to the importance of training cybersecurity professionals in higher education to consider teaching examples in popular programming languages. The goal of the work is to research the possibilities of the C# programming language for the development of software that analyzes cybersecurity in local computer networks and computer-integrated systems. The tasks to be solved are: to develop software for scanning network device ports in computer networks and computer-integrated systems for information security audit, using tools and libraries of the C# programming language, to research the benefits and possibilities of using this programming language for this task. Research methods: theory of computer networks, object-oriented programming, theory of algorithms and data structures, theory of software testing. Conclusions. In this paper the possibilities and advantages of the C# programming language for developing cybersecurity analysis software for computer and computer-integrated systems were explored. In the course of work software that analyzes information security in local computer networks and computer-integrated systems was developed. This software can be used for educational purposes in learning the C# programming language and cybersecurity of computer systems. The developed software has the potential to be further improved and applied in various fields to test the cybersecurity of local computer networks and computer- integrated technologies.

Об'єктом вивчення у статті є засоби та можливості мови програмування C# для реалізації програмного забезпечення аналізу кібербезпеки у локальних комп'ютерних мережах та комп'ютерно-інтегрованих системах. Актуальність дослідження зумовлена важливістю забезпечення інформаційної безпеки комп’ютерних та комп'ютерно-інтегрованих систем у державних органах, військово-промисловому комплексі, приватному бізнесі тощо, та важливістю під час підготовки фахівців з кібербезпеки у вищих навчальних закладах розгляду навчальних прикладів на популярних мовах програмування. Метою роботи є дослідження можливостей мови програмування C# для розробки програмного забезпечення, яке аналізує безпеку у локальних комп’ютерних мережах та комп'ютерно-інтегрованих системах. Завдання: розробити програмне забезпечення для сканування портів мережевих пристроїв у комп'ютерних мережах та комп'ютерно-інтегрованих системах для аудиту інформаційної безпеки, використовуючи засоби та бібліотеки мови програмування C#, дослідити переваги та можливості використання саме цієї мови програмування для даної задачі. Методи досліджень: теорія комп'ютерних мереж, об'єктно-орієнтоване програмування, теорія алгоритмів та структур даних, теорія тестування програмного забезпечення. Висновки. У цій роботі було досліджено можливості та переваги мови програмування C# для розробки програмного за безпечення з аналізу кібербезпеки комп'ютерних та комп'ютерно-інтегрованих систем. У ході роботи розроблено програмне забезпечення, яке аналізує інформаційну безпеку у локальних комп'ютерних мережах та комп'ютерно-інтегрованих системах. Дане програмне забезпечення можна використовувати у навчальних цілях при вивченні мови програмування C# та кібербезпеки комп'ютерних систем. Розроблене програмне забезпечення має потенційну можливість для подальшого вдосконалення і застосування у різних галузях для перевірки кібербезпеки локальних комп'ютерних мереж та комп'ютерно-інтегрованих технологій.
Дослідження можливостей мови програмування C# для створення програмного забезпечення аналізу кібербезпеки в комп'ютерних мережах та комп'ютерно-інтегрованих системах
Keywords: programming language; C#; cybersecurity; vulnerability analysis; port scanner; vulnerability scanner; com-puter systems; computer-integrated systems; computer networks; information attacks; information; мова програмування; кібербезпека; аналіз вразливостей; сканер портів; сканер вразливостей; комп'ютерні системи; комп'ютерно-інтегровані системи; комп'ютерні мережі; інформаційні атаки; аудит інформаційної безпеки