Теоретичне підґрунтя формування методичного підходу до управління інвестиційними модельними портфелями - Кузнецова, Світлана Олександрівна; Корешников, Федір Юрійович (Національна академія управління, 2025)
У статті розглянуто теоретичні засади формування методичного підходу до управління інвестиційними модельними портфелями в умовах високої волатильності фінансових ринків. Проведено критичний аналіз класичних моделей оптимізації портфеля (Марковіца, CAPM, APT) та виявлено їхні обмеження в сучасному динамічному середовищі. Обґрунтовано необхідність інтеграції додаткових критеріїв оцінки ефективності портфеля — стратегічної стійкості, адаптивної спроможності та сценарної чутливості — до існуючих моделей. Запропоновано концепцію комплексного інтегрального критерію, який дозволяє формалізувати оцінку ефективності інвестиційного портфеля з урахуванням сучасних економічних і цифрових реалій. Теоретичне підґрунтя дослідження охоплює адаптивну теорію ринків, концепцію антикрихкості, поведінкові фінанси та методи багатокритеріальної оптимізації. Зроблено висновок про доцільність синергетичного поєднання класичних фінансових підходів із цифровими технологіями управління активами, що дозволяє підвищити стійкість інвестиційної стратегії до зовнішніх шоків і мінімізувати ризики.

The article explores the theoretical foundations for developing a methodological approach to managing investment model portfolios in the context ofhigh financial market volatility. A critical analysis of classical portfolio optimization models (Markowitz, CAPM, APT) is conducted, and their limitations in dynamic environments are identified. For the first time, the necessity ofintegrating additional performance evaluation criteria — strategic resilience, adaptive capacity, and scenario sensitivity — into existing models is substantiated. The concept ofa comprehensive integral criterion is proposed, allowing for the formalized assessment ofportfolio efficiency while considering contemporary economic and digital conditions. The theoretical basis ofthe study incorporates adaptive market theory, the concept ofantifragility, behavioral finance, and multi-criteria optimization methods. The study concludes that a synergistic combination of classical financial approaches with advanced digital asset management technologies enhances the resilience ofinvestment strategies to external shocks and reduces systemic risk.
Theoretical foundations for developing a methodological approach to managing investment model portfolios
Keywords: інвестиційний портфель; управління активами; стратегічна стійкість; адаптивна оптимізація; волатильність; багатокритеріальний аналіз; модельний портфель; фінансовий ризик; цифрові технології; індикатор ефективності; investment portfolio; asset management; strategic resilience; adaptive optimization; volatility; multi-criteria analysis; model portfolio; financial risk; digital technologies; performance indicator