Фактори вибору місця здобуття вищої освіти як об’єкт публічного управління забезпеченням її якості (за результатами опитування студентів українських закладів вищої освіти) - Мороз, Світлана Анатоліївна; Бука, Інта Станіславівна; Мороз, Володимир Михайлович; Бука, Станіслав (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
В публікації висвітлено результати опитування студентів щодо сили прояву окремих детермінант якості вищої освіти. За результатами аналізу відповідей респондентів було встановлено факт домінування тих складових змісту феномену якості вищої освіти, які пов’язані з формуванням конкурентних переваг фахівця та його здатністю до отримання більшого рівня заробітної плати. Найменша за силою прояву значущість у формуванні категоріального змісту якості вищої освіти, на думку студентів, відведена детермінантам можливості людини здійснювати особистісний розвиток та розуміти зміст подій навколо себе. Обґрунтовано напрями вдосконалення змісту та практики використання нормативно-правового механізму державного управління забезпеченням якості вищої освіти та подано пропозиції щодо зміни фокусу уваги у тлумаченні змісту відповідної категорії.

The article presents the results of a survey of students regarding the strength of certain factors influencing the choice of place for obtaining higher education by applicants. The article presents the results of the analysis of power of the influence of factors such as the proximity of the Institute of Higher Education to the place of residence of the applicant; the place of positioning of the Institute of Higher Education in international University rankings, the reputation of the Institute of Higher Education in the immediate environment of the applicant; development of the infrastructure in Institute of Higher Education and the city which it is located in; traditions of Institute of Higher Education in specialists training. The article considers the relationship between the factors of choosing a place of higher education and the problem of ensuring its quality. The article contains generalizations and conclusions about possible mechanisms of influence of administrations of Institute of Higher Education and public authorities on the applicants' formation of motives regarding the choice of the place for obtaining of higher education and ways of improving mechanisms of public administration to ensure its quality.
Keywords: освітні послуги; якість вищої освіти; наукові дослідження; національні системи освіти; університетські рейтинги; фактори впливу; student survey; higher education institution; quality of higher education; motivation of applicant