Оцінка залишкового ресурсу трубопроводів із зовнішнім корозійним дефектом при відмовах внаслідок втоми - Потопальська, Ксенія Євгенівна; Ларін, Олексій Олександрович (My University, 2018)
У даній роботі розглянуто коліно трубопроводу із зовнішнім корозійним дефектом із фіксованими розмірами. Визначено, що при типовому навантаженні в конструкції з пошкодженнями можуть виникати пластичні деформації. Оцінку довготривалої міцності проводили на основі накопичення малоциклової втоми. Кінетику накопичення втомних пошкоджень визначено в рамках концепції ефективних напружень Работнова-Качанова. Отримано чисельну оцінку залишкового ресурсу коліна трубопроводу в залежності від величини пульсації тиску на нестаціонарних режимах роботи. Отримано значення гарантованого ресурсу для коліна трубопроводу з корозійними дефектами різні розміри.

In this paper, the pipeline elbow with external corrosion defect with fixed dimensions has been considered. It is determined that plastic deformations may occur under the typical load in a structure with damage. The assessment of long-term strength was carried out on the basis of accumulation of low cycle fatigue. The kinetics of the accumulation of fatigue damage was determined within the framework of the concept of effective stresses of Rabotnov-Kachanov. Numerical estimation of the residual life-time of the elbow of the pipeline has been obtained, depending on the value of the pressure pulsation at nonstationary operating modes. Obtained values of the guaranteed life-time for the pipeline elbow with corrosion defects of various sizes.
Estimation of residual lifetime of pipeline with external corrosion defects coused by fatigue failures
Keywords: корозія; трубопроводні системи; ефективні напруження Работнова-Качанова; пластичні деформації; навантаження; corrosion defects; pipeline; fatigue failures; plastic deformations; effective stresses of Rabotnov-Kachanov