Теоретичні засади потокової обробки технологічних даних у промислових системах автоматизації - Красніков, Ігор Леонідович; Галлямов, Кирило (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Розглянуто обробку зростаючих обсягів технологічних даних у промислових системах автоматизації та обмеження традиційного архівування в базах даних із відкладеним аналізом з огляду на часові вимоги й навантаження на інфраструктуру. Узагальнено поняття потокової обробки та адаптовано їх до технологічних вимірювань і подій в АСУТП. Подано багаторівневу модель, що поєднує рівні джерел даних, SCADA і підсистеми збереження. На тестовому стенді показано зменшення інтенсивності запису в реляційну базу даних за збереження характерних змін сигналу та близьких статистичних показників затримки. Табл.: 2. Бібліогр.: 23 назв.

The processing of growing volumes of technological data in industrial automation systems, as well as the limitations of traditional archiving in databases with deferred analysis, are considered, taking into account time requirements and infrastructure load. The concepts of stream processing are generalized and adapted to technological measurements and events in automated control systems. A multi-level model is presented that combines data source levels, SCADA, and storage subsystems. A test bench demonstrates a reduction in the intensity of writing to a relational database while preserving characteristic signal changes and similar statistical delay indicators. Tabl.: 2. Refs.: 23 items.
Theoretical Foundations of Streaming Processing of Technological Data in Industrial Automation Systems
Keywords: промислова автоматизація; технологічні дані; потокова обробка даних; SCADA; реальний час; industrial automation; technological data; stream processing; real time