Особенности поведения среднеширотной ионосферы европейского региона во время сильных магнитных бурь - Пазюра, С. А. (НТУ "ХПИ", 2010)
Дослідження відгуку шару F та зовнішньої іоносфери на сильні магнітні бурі. Спостереження проведені за допомогою радару некогерентного розсіяння в Харкові. Знайдено рідкі для середніх широт ефекти негативного іоносферного збурення, у тому числі зменшення концентрації електронів у 6 – 7 разів, підйом шару F2 іоносфери на 150 – 300 км, незвичайний нічний нагрів плазми зі збільшенням температури іонів та електронів до 2000 та 3000 К.

The F region and topside ionosphere response to extreme magnetic storms are research. The observations are carried out by the Kharkov incoherent scatter radar. Uncommon for middle latitudes strong effects of negative ionosphere disturbance including the electron density decrease by a factor of 6 – 7, uplifting of the F2 layer by 150 – 300 km, unusual night heating of plasma with increase of ion and electron temperatures by up to 2000 and 3000 K have been revealed
Keywords: внутренняя плазмосфера; геокосмические бури; ионосферные возмущения; радарные измерения; параметры ионосферной плазмы; эффекты