Вынужденные колебания оболочек вращения, взаимодействующих с жидкостью - Еселева, Е. В. (НТУ "ХПИ", 2010)
Запропоновано підхід до визначення напруженого та деформованого стану в оболонках обертання, що взаємодіють з рідиною, при динамічних навантаженнях. Вважається, що рідина ідеальна, нестислива, і її рух є потенційним. Для розв'язання задачі гідропружності використовується метод граничних інтегральних рівнянь. Розв'язання динамічних задач засновано на розкладанні шуканих функцій в ряди по власних формах коливань пружної оболонки в вакуумі. Проведено чисельні дослідження гідропружних коливань напівсферичної оболонки.

The universal method for stain-stress analysis of the shell-fluid interaction under dynamic loading is proposed. Liquid is considered as perfect incompressible inviscid, and its flow is irrotational. For the solution of the coupled problem the boundary integral equation method is used. The solution of dynamic problems is based on the method of series expansion by vibration own forms of elastic structure in air. The numerical analysis of a hemispherical shell filled fluid is presented.
Keywords: оболочки вращения; метод граничных интегральных уравнений; динамическое нагружение; уравнение Лапласа; нестационарные нагрузки