Статистика ринків - Сєрова, Ірина Анатоліївна; Аксьонова, Ірина Вікторівна (Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, 2019)
Ринок в сучасному визначенні представляє собою систему економічних відносин поміж його об’єктами й суб’єктами, взаємодія яких реалізується в моделі кругообігу ресурсів, продуктів й доходів й має результат - угоду. Базові інструменти ринку, - ціна та конкуренція, спрямовані на досягнення пропорцій поміж попитом та пропозицією. Наявність стихійності ринкових процесів, неоднозначність вибору ринкової стратегії суб’єктами господарювання задля обґрунтування конкурентних переваг, а також, ступінь регулювання розвитку ринку з боку держави, потребують знання специфічних методів аналізу ринкового середовища у відповідності до мети дослідження. Інформаційно-аналітичне забезпеченні дослідження ринку належить статистиці. Статистика як інструмент обґрунтування управлінських рішень формує можливість не тільки комплексного аналізу певної ринкової ситуації та механізму розвитку ринкового середовища загалом, а й поєднує канони розвитку економіки з практикою аналітичної оцінки реального стану, динаміки та збалансованості ринку. Відповідно до реалізації сучасної концепції розвитку ринку – транзакційних витрат, статистика ринків визначає специфічний набір індикаторів що за умов причинно-наслідкових зв’язків дають змогу не тільки виявити інформаційну базу, розробити схему аналітичної оцінки певного ринку та системи ринків, а й здійснити контроль параметрів його розвитку з метою формування коректних й відповідних певній ситуації висновків. Вивчення навчальної дисципліни «Статистика ринків» належить до циклу вибіркових дисциплін освітнього ступеня «бакалавр» для студентів спеціалізації «Бізнес-статистика і аналітика» та спрямоване на формування у студентів професійних компетентностей щодо змоги: об’єктивно оцінювати явища та процеси, встановлювати залежність результативного показника від комплексу факторів, виявляти тенденції зміни явищ, які досліджуються; моделювати загальні схеми аналітичної оцінки соціально-економічних явищ задля прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Таким чином, «Статистика ринків» відноситься до навчальних дисциплін, що формує інструментарій аналітичної оцінки ринкового середовища на основі дії відповідних законів його розвитку. Об'єктом навчальної дисципліни є ринкове середовище. Предметом вивчення дисципліни є закономірності формування ринків та тенденції їх розвитку за умов кількісно - якісної оцінки визначення у відповідності до мети дослідження. Метою навчальної дисципліни є формування теоретичних знань та практичних навичок щодо специфіки аналітичної оцінки системи ринків через взаємодію різних видів ринків. Виходячи з того, що використання статистичних методів дослідження дає змогу поєднати інформаційні блоки різних рівнів ієрархії господарської діяльності, виокремлення системи оцінюючих характеристик розвитку певного ринку дає змогу досягти не тільки аналітичних узагальнень щодо розвитку останнього, але й обґрунтувати їх змістовну економічну сутність й доцільність.
Keywords: робоча програма; економічна діяльність; ринок засобів виробництва; ринок енергоресурсів; ринок інновацій; ринок інформаційних послуг; ринок праці; ринок капіталу; фінансова діяльність; ринок страхових послуг; зовнішня торгівля; ринок правових послуг