Типовий портрет інвестора для складання бізнес-плану зовнішньоекономічної діяльності підприємства - Кучіна, Світлана Едуардівна; Матросова, Вікторія Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
При ухваленні рішення про здійснення інвестицій аналітики будь-якого підприємства стикаються з проблемою вибору джерела, за рахунок якого вони будуть профінансовані. Складовою управління бізнес-проектами є залучення коштів фінансування. можливими інвесторами можуть бути: кредитні установи (вітчизняні та зарубіжні банки); бізнес-структури; венчурні інвестори (венчурні фонди, корпоративні венчурні інвестори та бізнес-ангели); держава від імені уповноважених структур; інтернет-користувачі; соціум (група людей, об'єднаних за будь-якими ознаками (професійними, культурними тощо). У статті охарактеризовано переваги та недоліки кожного фінансового джерела. Розкривається роль венчурного фінансування бізнес-проектів. Доведено, що мікрофінансування залишається одним із небагатьох ефективних підходів до соціального і економічного розвиткую Мікрофінансування виступає як фінансова послуга, в основному націлена на групи підприємців, які частково обмежені в отриманні банківських кредитів або взагалі не мають доступу до них. Природа таких обмежень пов'язана з рівнем доходу та майновим статусом представників цих груп, методу інвестування бізнес-проектів, а також учасників правовідносин, що виникають у зв'язку з його здійсненням. Розкрито значення міжнародних проектів технічної допомоги у наданні грантів для створення бізнес-проектів. Показано, що одним з пріоритетних напрямів національної економічної політики є комплексна, у тому числі фінансова, підтримка бізнес-проектів.

Making a decision about investments, analysts of any enterprise face the problem of choosing a source where from they will be financed. A component of business project management is raising funds. Possible investors are: credit institutions (domestic and foreign banks); business structures; venture capitalists (venture capital funds, corporate venture capitalists and business angels); the state on behalf of authorised structures; internet users; society (a group of people united by any characteristics (professional, cultural, etc.). The article describes the advantages and disadvantages of each financial source. The role of venture capital financing of business projects is revealed. It is proved that microfinance remains one of the few effective approaches to social and economic development. Microfinance is a financial service mainly aimed at groups of entrepreneurs who are partially restricted in obtaining bank loans or do not have access to them at all. The nature of such restrictions is related to the level of income and property status of representatives of these groups, the method of investment of business projects, and the participants to legal relations arising in connection with its implementation. The authors reveals the importance of international technical assistance projects in providing grants for business. One of the priorities of the national economic policy is comprehensive, including financial, support for business projects.
A typical investor portrait for drawing up a business plan for foreign economic activity of an enterprise
Keywords: економіка; національна економічна політика; інвестиції; фінансування; надання грантів; інвестори; венчурні фонди; national economic policy; financing; investments; credits; venture funds