Середньовічна енциклопедія Георгія Агріколи "Про гірничу справу" ("De re metallica"): історія і сучасний стан україномовного перекладу - Білецький, Володимир Стефанович (Донецьке відділення Наукового товариства ім. Шевченка, 2016)
Георг Аґрікола (Agricola, Georgius) (1494–1555) – видатний німецький вчений в галузі гірничої справи і металургії, автор першої європейської гірничо-металургійної енциклопедії "Про гірничу справу" ("De Re Metallica"). Книга здобула визнання видатних науковців різних часів. Так, основоположник емпіризму, англійський філософ Френсіс Бекон, посилаючись на працю Агріколи, підкреслював практикотехнічну користь науки, обґрунтовував перспективи використання природи людиною. "De re Metallica" була серед найшанованіших книг в особистій бібліотеці Ісаака Ньютона. По цій книзі навчався Михайло Ломоносов, який називав Агріколу "в рудних справах найвмілішим". Гете писав про Агріколу: "Він розгадував таємниці гір, володів гірничим мистецтвом, відкривав важливі корисні копалини, вивчав, обробляв і очищав їх, роблячи корисними для людських потреб. Дотепер ми захоплюємось його творами, де сконцентровані усі старі й нові знання з гірництва та металургії. Ці твори залишені нам як чудовий дарунок". Пам’ятка Середньовіччя "De Re Metallica" перекладена на ряд мов світу. Нині, з 2008 р. триває її переклад в українську мову. Пропонована стаття присвячена опису цього процесу, його досягнень перспектив.
Keywords: гірничі технології; металургія; українські видання