Термодинамічна оцінка можливості утворення фосфатів кальцію в системі CaO – P₂O₅ - Саввова, Оксана Вікторівна; Брагіна, Людмила Лазарівна; Соболь, Н. П.; Шалигіна, Оксана Володимирівна; Пукасьова, О. Б. (НТУ "ХПІ", 2007)
В статті розглянуто перспективність використання системи CaO – P₂O₅ в якості основи для одержання біоактивних скломатеріалів. Встановлено, що для визначення послідовності, переважності та умов утворення фосфатів кальцію в системі CaO – P₂O₅ необхідно провести термодинамічний розрахунок. З використанням методу Ландія для фосфатів кальцію було розраховано ΔH⁰₂₉₈, ΔS⁰₂₉₈ та Cᵨ = f (T).

In paper the micronon-uniform structure zinc-titanium borosilicate glass and processes of phase separation in them according to diffusing under vanishing angles of neutrons is investigated. It is drawn a leading-out on distribution of depositing corpuscles character on sizes which changes in studied glasses depending on the contents in them TiO₂ and ZnO. Effect of presence micronon-uniforms after melting on character of their phase separationis established.
Keywords: скломатеріали; біоактивність; метод Ландія; сполуки; поліморфні перетворення