Методичні вказівки з організації та проведення виробничої практики - Філенко, Олеся Миколаївна; Шестопалов, Олексій Валерійович; Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Нечипоренко, Дмитро Ігорович; Новожилова, Тетяна Борисівна; Моїсеєв, Віктор Федорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В процесі підготовки кваліфікованих екологів з кожним роком істотно підвищується рівень вимог до майбутніх фахівців, змінюється зміст і структура завдань, які здобувач має вирішувати самостійно. Виробнича практика здобувачів університету є важливою складовою підготовки висококваліфікованих кадрів. Нормативне забезпечення проведення практик: ▪ Закон України «Про вищу освіту»; ▪ наказ МОН «Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів в Україні» [1]; ▪ наказ МОН «Про запровадження у вищих навчальних закладах України Європейської кредитно-трансферної системи»; ▪ листи МОН «Про практичну підготовку студентів»; ▪ навчальний план зі спеціальності; ▪ освітня програма за спеціальністю; ▪ силабус практики; ▪ інструкції з охорони праці та навколишнього середовища. Згідно із Законом України «Про вищу освіту» та з чинним Положенням про проведення практики здобувачів вищих навчальних закладів України, практика – це невід’ємна складова процесу підготовки бакалаврів у вищих навчальних закладах і проводиться на оснащених відповідним чином базах навчальних закладів, а також на сучасних підприємствах і в організаціях різних сфер економічної діяльності. Важливий етап підготовки бакалавра – виробнича практика. Мета виробничої практики – систематизація, закріплення і розширення отриманих початкових знань. Студенти повинні показати початкове грамотне володіння інформацією і навичками, отриманими при реалізації навчального плану з певних дисциплін за спеціальністю G2 «Технології захисту навколишнього середовища», і, зрештою, відповідність свого початкового фахового рівня кваліфікації бакалавр з технологій захисту навколишнього середовища. Програма розрахована на здобувачів, що навчаються за освітніми програмами спеціальності G2 «Технології захисту навколишнього середовища» першого рівня вищої освіти («бакалавр») з терміном навчання 3 роки 10 місяців. Тривалість виробничої практики зазначена в навчальному плані освітньої програми. Тривалість виробничої практики у навчальному році – 6 кредитів (180 годин). Навчально-методичне керівництво і виконання програми практики забезпечує кафедра хімічної техніки та промислової екології. Основна мета методичних рекомендацій щодо проходження виробничої практики полягає у чіткому плануванні та регламентуванні всієї діяльності здобувачів та їх керівників практики протягом того періоду навчального процесу, що проводиться на базі практики.
Keywords: методичні вказівки; виробнича практика; бакалаврат; навколишнє середовище; захист навколишнього середовища; вища освіта