Багатопараметровий інформативний метод сумісних вимірювань фізико-хімічних параметрів зразків стічних вод - Пироженко, Євгенія Володимирівна; Себко, Вадим Вадимович (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", 2022)
Запропоновано безконтактний трипараметровий електромагнітний метод сумісного визначення питомої електричної провідності χ, відносної електричної проникності εr та температури t зразка зразка стічних вод пивоварних підприємств. Розглянуто теоретичні положення роботи індуктивного трансформаторного електромагнітного перетворювача (ТЕТП) з пробою стічних вод.. Оскільки урахування впливу вихрових струмів призводить до необхідності визначення трьох параметрів магнітних рідин тільки одним ІПЕП, доведена необхідність використання схеми включення індуктивного ТЕТП з пробою стічних вод, схема передбачає нагрівач для імітації виробничих умов пивоварних виробництв. Роботу схеми засновано на тому, що вихрова ЕРС збуджує магнітний потік у зразку досліджуваної рідини, котрий складається геометрично зі збуджуючим магнітним потоком від зовнішнього джерела, створюючи результуючий магнітний потік Ф2t у досліджуваному зразку, при цьому результуючий магнітний потік зменшується за величиною і зсувається за фазовим кутом по відношенню до збуджуючого магнітного потоку, а все це в свою чергу, призводить до змінення компонентів сигналів ТЕТП.

A non - contact three - parameter electromagnetic method of joint determination of specific electrical conductivity χ, relative electrical permeability εr and temperature t of a εr sample of wastewater sample of breweries is proposed. The theoretical provisions of the inductive transformer electromagnetic converter (TETС) with wastewater breakdown are considered. Since taking into account the influence of eddy currents leads to the need to determine three parameters of magnetic fluids simulation of production conditions of breweries. The operation of the circuit is based on the fact that the vortex EMF excites the magnetic flux in the sample of the test fluid, which is geometrically composed of the excitation magnetic flux from an external source, creating the resulting magnetic flux F2t in the sample, resulting in the resulting magnetic angle with respect to the exciting magnetic flux, and all this in turn leads to changes in the components of the TETС signals.
Keywords: стічні води; питомий електричний опір; відносна діелектрична проникність; температура; сумісні вимірювання; трипараметровий метод; функції перетворення; wastewater; electrical resistivity; relative dielectric constant; temperature; compatible measurements; three-parameter method; transformation functions