Підвищення зносостійкості поверхні при застосуванні додаткового фрикційно–деформаційного зміцнення сталей - Краєвська, Жанна Владиславівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) за спеціальністю 132 – Матеріалознавство. – Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Харків, 2025. В дисертації вирішуються актуальні питання підвищення зносостійкості поверхні в процесі додаткового фрикційно–деформаційного зміцнення сталей. Об’єкт дослідження: процес формування ієрархічної структури та механічних властивостей при додатковому фрикційно–деформаційному зміцнені (ДФДЗ) поверхні. Предмет дослідження: підвищення зносостійкості поверхні під дією додаткового фрикційно–деформаційного зміцнення вуглецевих сталей та низьколегованої сталі 65Г.

Dissertation for the academic degree of Doctor of Philosophy (PhD) in specialty 132 – Materials Science – National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute”, Kharkiv, 2025. This dissertation addresses current issues related to improving surface wear resistance during the process of additional frictionaldeformation strengthening (AFDS) of steels. Object of study: The process of forming hierarchical structures and mechanical properties during AFDS of steel surfaces. Subject of study: Enhancement of surface wear resistance under the influence of AFDS in carbon and lowalloy steel 65G.
Enhancement of Surface Wear Resistance Through Additional FrictionalDeformation Strengthening of Steels
Keywords: поверхневе зміцнення; термічне оброблення; структура; твердість; гартування; відпускання; механічні властивості; легування; ультрадрібниста зеренна структура; термостійкість; коефіцієнти зносу і тертя; мікротвердість; хімічний склад; мікроструктура; зносостійкість; трибологічні властивості; металографічний аналіз; α-ферит; сталь; фазовий склад; білий шар; ДФДЗ; surface hardening; heat treatment; structure; hardness; quenching; tempering; mechanical properties; alloying; ultrafinegrained structure; thermal stability; wear and friction coefficients; microhardness; chemical composition; microstructure; wear resistance; tribological properties; metallographic analysis; α-ferrite; steel; phase composition; white layer; AFDS