Технологія формування газогідратних блоків з метою транспортування та зберігання вуглеводневих газів - Педченко, Л. О.; Педченко, М. М.; Білецький, Володимир Стефанович (Донецький національний технічний університет, 2012)
У роботі запропоновано і експериментально обґрунтовано основні елементи технології виробництва газогідратних блоків великих розмірів, з метою їх транспортування і довгострокового зберігання. Експериментально вивчено особливості формування газогідрату шляхом стискування. Обґрунтовано доцільність проведення операцій формування газогідратної маси після її заморожування. Зафіксовано значний прояв ефекту повзучості газогідратної маси та експериментально досліджено його вплив на параметри процесу формування газогідратних блоків. Проаналізовано залежність пластичності гідратної маси від температури. Обґрунтовано переваги технології виробництва газогідратних блоків великих розмірів.

Therefore in work the basic elements of technology of production of ice gas hydrate blocks of large size are offered and substantiated experimentally. Authors studied the features of forming of gas hydration mass by a compression during an experiment. Expedience of conducting of operations of forming of gas hydration mass after freezing is substantiated. A considerable display of the effect of creep of gas hydration mass is fixed. It influence is probed on the parameters of process of forming of gas hydration blocks experimentally. Also dependence of plasticity of gas hydration mass with a temperature is analysed. Advantages of technology of production of gas hydrate blocks of large size with the purpose of their transporting and long-term storage are substantiated.
The technology of formation of hydrate blocks with the purpose of transportating and storage of hydrocarbonic gases
Keywords: гранули; газові гідрати; пористість; спресовування; повзучість; дисоціація; самоконсервація; pellets; gas hydrate blocks; gas hydrate; porosity; compression; сreep; dissociation; self-preservation