Техногенні і екологічні аспекти життєвого циклу надзвичайних ситуацій - Васюков, О. Є.; Варивода, Є. О.; Андронов, В. А.; Іванов, Є. В. (НТУ "ХПІ", 2012)
Показана необхідність впровадження екосистемного підходу до оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС) надзвичайних ситуацій (НС) техногенного характеру шляхом розробки нормативного документу з ОВНС. Методологія його створення може формуватися на даних, отриманих в ході ліквідації НС, пов’язаних з вибухами боєприпасів на арсеналах і складах України.

The necessity of ecosystem approach to the environmental assessment of emergencies of technogenic character is shown in the article. The question of corresponding regulative document development is studied. The methodology of environmental assessment in case of emergencies may begrounded on the data obtained during the liquidation of emergencies related to the explosions at Ukrainian arsenals and storages.
Keywords: техногенний вплив; вибухи боєприпасів; екологічна небезпека; цивільний захист; екосистемний підхід; оцінка впливів; emergencies; explosions; technogenic impact; environmental hazard; civil defense