Термочутливі генератори на основі одноперехідних і польових транзисторів - Вікулін, Іван Михайлович; Вікуліна, Лідія Федорівна; Марколенко, Павло Юрійович; Назаренко, Олександр Аскольдович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Експериментально досліджено вплив температури на характеристики генераторів на основі одноперехідного транзистора (ОПТ). Показано, що при використанні генератора на ОПТ в якості датчика з частотним виходом, для підвищення залежності частоти від температури в коло емітера ОПТ та бази вводяться польові транзистори. Для отримання прямої залежності частоти від температури коло емітера ОПТ вводиться польовий МДН-транзистор, а для отримання зворотної залежності польовий транзистор з p-n переходом в якості затвора. Максимальна чутливість з прямою залежністю досягається при включенні в коло емітера ОПТ МДН-транзистора, а в коло бази, транзистора з p-n переходом. Досліджено вплив радіації на термочутливість генераторів. Складові транзистори опромінювалися потоком електронів, γ-квантів і нейтронів. Встановлено, що опромінення кожного транзистора по-різному впливає вихідну частоту генератора, вона або зменшується, або збільшується. Показано, що використовуючи схему генератора транзистори з протилежним знаком зміни частоти генератора при радіації, можна зменшувати залежність вихідної частоти від радіації. Максимальна компенсація дії радіації на вихідний сигнал може бути отримана при використанні МДН транзистора в колі емітера ОПТ, а транзистора з p-n переходом в колі бази. Встановлено граничні величини потоків різних випромінювань, після яких генератор перестає працювати.

The effect of temperature on the characteristics of generators based on a single-junction transistor (SNT) was experimentally investigated. It is shown that when using an OPT generator as a sensor with a frequency output, field-effect transistors are inserted into the circuit of the OPT emitter and base to increase the dependence of the frequency on the temperature. To obtain a direct dependence of the frequency on the temperature, a field-effect MDN transistor is introduced into the emitter circuit of the OPT, and to obtain an inverse dependence, a field-effect transistor with a p-n junction is used as a gate. The maximum sensitivity with a direct dependence is achieved when an MDN transistor is included in the emitter circuit of the OPT, and a transistor with a p-n junction is included in the base circuit. The influence of radiation on the thermal sensitivity of generators was studied. The component transistors were irradiated with a stream of electrons, γ-quanta and neutrons. It was established that the irradiation of each transistor affects the output frequency of the generator differently, it either decreases or increases. It is shown that using transistors with the opposite sign of the generator frequency change during radiation, it is possible to reduce the dependence of the output frequency on radiation. The maximum compensation of the effect of radiation on the output signal can be obtained when using an MDN transistor in the emitter circuit of the OPT, and a transistor with a p-n junction in the base circuit. Limit values of flows of various radiations, after which the generator stops working, have been established.
Keywords: одноперехідний транзистор; польовий транзистор; пряма і зворотна залежність частоти датчика від температури; single-junction transistor; field-effect transistor; direct and inverse dependence of sensor frequency on temperature