Історія розвитку техніки і технології буріння свердловин - Орловський, Віталій Миколайович; Білецький, Володимир Стефанович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Стаття присвячена історії становлення техніки і технології буріння свердловин на нафту і природний газ. Нафта і природний газ є сировиною для хімічної галузі та паливно-енергетичного комплексу. Простеження і введення у науковий обіг основних подій, фактів, технічних та технологічних рішень, які визначили розвиток техніки і технології буріння свердловин у ХVІІІ–ХХ ст. Літературний огляд, залучення архівних матеріалів, опис техніки і технології буріння нафтових і газових свердловин. Простежено послідовність подій, які розкривають технологічний та технічний розвиток техніки і технології буріння нафтових і газових свердловин. Введення у науковий обіг основних подій, фактів, технічних та технологічних рішень, які визначили розвиток техніки і технології буріння нафтових і газових свердловин у ХVІІІ – ХХ ст. Буріння свердловин проводиться з метою пошуків нафти і природного газу та газового конденсату. В Україні виявлені родовища зі значними прогнозними ресурсами нафти, природного газу та газоконденсату. Їх запаси дають можливість Україні забезпечувати власні потреби паливно-енергетичного комплексу і хімічної промисловості та експортувати вуглеводневу продукцію європейським споживачам. The article is devoted to the history of the development of equipment and technology for drilling wells for oil and natural gas. Oil and natural gas are raw materials for the chemical industry and the fuel and energy complex. To trace and introduce into scientific circulation the main events, facts, technical and technological solutions that determined the development of the technique and technology of well drilling in the 18th - 20th centuries. Literature review, use of archival materials, description of oil and gas well drilling techniques and technologies. A sequence of events has been traced that reveals the technological and technical development of oil and gas well drilling techniques and technologies. Introduction into scientific circulation of the main events, facts, technical and technological solutions that determined the development of the technique and technology of drilling oil and gas wells in the 18th - 20th centuries. Wells are drilled for the purpose of searching for oil and natural gas and gas condensate. Deposits with expected significant resources of oil, natural gas and gas condensate have been discovered in Ukraine. Their reserves allow Ukraine to meet its own needs in the fuel and energy complex and the chemical industry, and to export hydrocarbon products to European consumers.
History of the development of well drilling techniques and technology
Keywords: буріння свердловин; ударне буріння; обертове буріння; зародження нафтогазової промисловості; історія розвитку техніки; технології буріння свердловин; well drilling; percussion drilling; rotary drilling; beginnings of the oil and gas industry; history of the development of well drilling equipment and technology