Прогнозування та забезпечення якості виробів в процесах відбортування - Калюжний, О. В. (НТУ "ХПІ", 2009)
Методом скінчених елементів проведений аналіз процесу відбортування. Визначений вплив радіуса заокруглення матриці на геометричну форму виробу, ресурс пластичності та ступінь зміцнення здеформованого металу.

By the method of final elements the analysis of process of flanging was carried out. Effect of radius of a matrix rounding on the geometrical form of a product, a resource of plasticity and degree of hardening after deformation was defined.
Keywords: деформація металу; розрахунковий аналіз; радіус матриці; якість виробів; метод скінчених елементів; коефіцієнти відбортування; flanging; settlement analysis; radius of a matrix; quality of products