Методичні вказівки до виконання лабораторних занять з навчальної дисципліни "Промислові технології мікробного синтезу" - Звягінцева, Оксана Вікторівна; Самойленко, Сергій Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Організація будь-якого мікробіологічного синтезу практично важливих речовин починається з вивчення фізіології продуцента (характеру живлення продуцента, вплив зовнішніх факторів на стан клітин і популяцій). Ці питання з'ясовуються шляхом оптимізації досліджуваного процесу. Основою для цього є культивування мікроорганізмів в контрольованих і керованих умовах. Зрештою встановлюють склад середовищ і режим культивування, найбільш ефективні і економічно вигідні. Наступним етапом є масштабування процесу та випробування його в промислових умовах. При цьому відбувається поступовий перехід від культивування мікроорганізмів в колбах (отримання посівного матеріалу) до вирощування в лабораторних ферментерах і потім – у промислових установках великого обсягу. Також контролюється відсутність сторонніх мікроорганізмів і бактеріофагів, створюють умови для підтримання високої активності продуцента. Метою проведення лабораторних робіт є поглиблення і закріплення студентами знань та умінь, що забезпечують загальний підхід до оптимального культивування продукції промислової біотехнології, біосинтезу білку та комплексній оцінки якості кінцевого продукту. Результати досліджень описують у розрахунковій роботі, роблять висновки та захищають роботу. В процесі виконання лабораторних робіт студенти досліджують як зміни складу поживних середовищ та умов культивування впливають на вихід та якість білкового продукту. Набуті знання та навички будуть корисними при проведенні технологічних процесів біотехнологічних виробництв.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; промислові технології мікробного синтезу; лабораторний біохімічний реактор; біосинтез; мікробіологічний синтез