Методичні вказівки до лабораторних робіт модуля "Теорія графів із використанням Python" з навчальної дисципліни "Дискретна математика" - Костюк, Ольга Василівна; Геляровська, Оксана Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Метою виконання даних лабораторних робіт є ознайомлення з базовими поняттями теорії графів, аналіз властивостей заданих графів, застосування класичних алгоритмів з теорії графів для розв’язання типових практичних задач. Набуття практичних навичок роботи з графами є неодмінною складовою навчальної дисципліни «Дискретна математика». Для задання графів і розв’язання різноманітних задач можна використовувати можливості мови Python. Python – це універсальна мова програмування високого рівня, відома своєю читабельністю та простотою. Вона широко використовується в різних галузях, включаючи веб-розробку, розробку програмного забезпечення, науку про дані та машинне навчання. Дану мову можна використовувати для широкого спектру завдань, а не лише для однієї конкретної області. Python є інтерпретованою об’єктно-орієнтованою мовою, яка автоматично визначає тип даних змінних. Python вільний у використанні та поширенні, а його розвиток відбувається під впливом спільноти програмістів, мова має величезну колекцію бібліотек і фреймворків, які надають готовий код для різних завдань. Для того, щоб виконувати роботи із використанням зазначеної мови програмування, не обов’язково встановлювати застосунок на власний комп’ютер або ноутбук, можна скористатися інтерактивним середовищем, яке називається Colab notebook. Для розв’язання різноманітних задач з теорії графів використовується спеціальний пакет Python – NetworkX – для створення, маніпулювання та дослідження структури, динаміки та функцій графів і складних мереж. Дані лабораторні роботи спрямовані на набуття практичних навичок використання сучасних програмних засобів для розв’язання типових задач теорії графів.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; теорія графів; комп'ютерні науки; мова Python; програмування