Дистанційне навчання у період пандемії – наслідки та перспективи - Полякова, Тетяна Леонідівна; Самаріна, Вікторія Вікторівна (Видавничий дім "Гельветика", 2022)
У лютому 2020 року університети в Україні були закриті внаслідок пандемії коронавірусу, що призвело до необхідності переходу на цифрове дистанційне навчання та, у свою чергу, поставило серйозні виклики як перед учнями, так і перед вчителями. До найважливіших проблем, з якими зіткнулися викладачі навчальних закладів можна віднести розробку нових методів навчання, зокрема іноземним мовам, ефективне використання програм відео-конференцій, медіа-компетентність вчителів, якість Інтернет-зв'язку, забезпечення захисту даних під час використання інструментів і додатків, новий підхід до планування занять, пов’язаний з використанням смартфонів, планшетів, які стали найважливішими інструментами передачі знань, різноманітні психологічні наслідки умов пандемії тощо. Зміни, які несе з собою дистанційне навчання, стосуються також і учнів. Вивчення іноземних мов у віртуальному навчальному середовищі вимагає високого ступеня мотивації, зацікавленості до форми вивчення мови, медіа-компетентності та здатності значною мірою самостійно керувати навчальним процесом. Метою статті було провести аналіз особливостей, труднощів, а також можливостей онлайн-занять з німецької мови як іноземної в університетському секторі. Результати. Спілкування та опитування студентів щодо змін в навчанні під час пандемії показало, що учні оцінюють цифрові уроки як переважно позитивні, навіть якщо вони розцінюють певні аспекти як виклик – збільшення суб’єктивного навантаження (часу на самостійну роботу), психологічний стрес, спричинений пандемією, а також технічні перешкоди, які негативно вплинули на успіх у навчанні. Серед позитивних факторів переходу на дистанційну форму навчання, що вказують на її ефективність, були відзначені сприяння самостійному навчанню та цікавий дизайн занять завдяки більш широкому використанню цифрових технологій, що робить заняття з іноземної мови мотивуючими та інтерактивними. Цифрові зміни, які були прискорені пандемією, сприяють подальшому розвитку та освіті викладачів. Необхідно переосмислити не лише технічні процеси, але й планування. При розробці завдань важливо включати вправи та методи, що активізують студентів, сприяти взаємодії та планувати відповідні етапи уроку. Дистанційне навчання з використанням новітніх інформаційних технологій набуватиме все більшого значення, що потребує подальшої розробки концепцій навчання для розширення медіа-педагогічних навичок викладачів.

In February 2020, universities in Ukraine were closed as a result of the Corona pandemic. The transition to digital distance learning presented challenges for both students and teachers. The most essential problems faced by teachers of educational institutions are the development of new teaching methods (teaching foreign languages, in particular); the effective use of video conferencing programs; the media competence of teachers; the quality of Internet communication; ensuring data protection when using various applications; a new approach to lesson planning related to the use of smartphones and tablets, which have become the most important tools for knowledge transfer; various psychological consequences of pandemic conditions, etc. The changes brought about by distance learning also affect students. Studying foreign languages in a virtual learning environment requires a high degree of motivation, interest in this form of language learning, media competence and the ability to independently manage the learning process. The purpose of the article is to analyze the features, difficulties, and opportunities of online classes in German as a foreign language in universities. The results. Communication and survey of students regarding changes in education during the pandemic show that students rate digital lessons as mostly positive, even if they consider certain aspects as a challenge – increased individual work, psychological stress caused by the pandemic, and technical obstacles that negatively affect academic success. Among the positive factors of distance education, which indicate its effectiveness, there is the promotion of individual learning and interesting design of classes due to the wider use of digital technologies, which makes foreign language lessons motivating and interactive. Digital changes accelerated by the pandemic are contributing to the further development and education of teachers. It is necessary to rethink not only technical processes, but also planning. When developing tasks, it is essential to include exercises and methods that activate students, promote interaction, and plan appropriate stages of the lesson. Distance learning using the latest information technologies will gain more and more importance, which requires further development of learning concepts to expand the media-pedagogical skills of teachers.
Distance education during the pandemic – consequences and perspectives
Keywords: дистанційне навчання; пандемія; німецька мова; Інтернет; інформаційні технології; distance education; pandemic; German; Internet; information technologies