Технологічні параметри виробництва ліпосом з оксаліплатином - Стадніченко, Олександр Вікторович; Краснопольський, Юрій Михайлович; Ярних, Тетяна Григорівна (Укрмедкнига, 2018)
Мета роботи. На основі експерименту запропонувати науково обґрунтовану технологію виробництва ліпосомальної форми оксаліплатина. Провести аналіз проміжних продуктів, визначити контрольні точки. Матеріали і методи. Для виготовлення ліпосом використовували яєчний фосфатидилхолін виробництва Lipoid (Німеччина). Дипальмітоілфосфатидилгліцерин, холестерин, розчинники використовували виробництва фірми Sigma-Aldrich (США). Ліпідну плівку отримували на роторному випарнику Buchi 210. Для гомогенізації використовували метод екструзії при високому тиску. Процес ліофілізації здійснювали на обладнанні Quarco (КНР). Результати й обговорення. Розроблено дослідно-промислову технологію отримання ліпосомальної форми оксаліплатину. Створення повноцінної технології вимагало вивчення колоїдних властивостей гетерогенної лікарської наносистеми, особливо на етапі регідратації, параметрів ліофілізації, валідації методик контролю ступеня інкапсуляції оксаліплатину в ліпосоми, валідації кількісного визначення і визначення сторонніх домішок. Висновки. Запропоновано нову, оригінальну технологію отримання ліпосомальної форми оксаліплатину. Технологію апробовано на серіях препарату для проведення доклінічних досліджень.

The development of medicines of a nanoscale diapason opens a new trend in the modern pharmaceutical industry. Reducing the toxicity of known cytotoxic agents is one of the advantages of the liposomal biotechnology platform. The aim of the work is to offer scientifically grounded technology of production of liposomal form of oxaliplatin based on the experiment. To analyze intermediate products, define control points. Materials and Methods. Egg phosphatidylcholine produced by Lipoid, Germany was used to make liposomes. Dipalmitoylphosphatidylglycerin, cholesterol, solvents used by the company Sigma-Aldrich, USA. The lipid film was obtained on a rotary evaporator Buchi 210. For homogenization, an extrusion method at high pressure was used. The lyophilization process was carried out on Quarco equipment (PRC). Results and Discussion. The experimental industrial technology of obtaining the liposomal form of oxaliplatin was developed. The development of a full-fledged technology requires the study of colloidal properties of a heterogeneous nanosystem, especially at the rehydration stage, lyophilization parameters, validation of control methods for the encapsulation of oxaliplatin into liposomes, validation of quantitative determination and determination of impurities. Conclusions. A new, original technology and control points for obtaining liposomal form of oxaliplatin are proposed. The technology has been tested on batches of preparations, used for preclinical studies.
Technological parameters of production of liposomes with oxaliplatin
Keywords: оксаліплатин; ліпосоми; фармацевтична розробка; технологія; хроматографія; ліофілізація; oxaliplatin; liposomes; pharmaceutical development; technology; chromatography; lyophilization