Програма спеціальної фізичної підготовки курсантів танкових спеціальностей - Большаков, Олександр Олександрович; Боярчук, О. М.; Романчук, С. В.; Гусак, О. Д.; Небожук, О. Р.; Климович, В. Б.; Пилипчак, І. В. (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2025)
Фізична підготовка в умовах ведення супротиву проти агресора рф відіграє одну з найважливіших ролей для підтримання високої бойової готовності військовослужбовців та підрозділу в цілому, та у свою чергу тісно пов’язана з особливостями та характером ведення бойових, визначенні бойових сила та засобів, наявних в підрозділах Збройних сил України. Тому в умовах сьогодення, оптимізації процесу фізичної підготовки, як загальної так і спеціальної, науковцями приділяється значна увага щодо її військово-прикладної спрямованості. Саме спеціальний військово-прикладний характер фізичної підготовки передбачає процес освітнього навчання у ВВНЗ майбутніх захисників, збагачений певним фондом важливих вмінь та навичок, виховання фізичних здібностей, від яких у подальшому залежатиме військово-професійна діяльність військовослужбовців. Наукова праця присвячена дослідженню та вивченню процесу спеціальної фізичної підготовки курсантів танкових спеціальностей, які у свою чергу повинні досконало володіти не тільки професійними уміннями, а й мати достатньо високий рівень розвитку фізіологічних механізмів управління рухами, знати основи спеціальної фізичної підготовки, за допомогою якої досягається висока функціональна готовність фахівця до професійної діяльності, а також запропоновано авторську програму фізичної підготовки курсантів танкових спеціальностей.

Physical training in the conditions of resistance against the aggressor of the russian federation plays one of the most important roles for maintaining high combat readiness of servicemen and the unit as a whole, and in turn is closely related to the peculiarities and nature of combat, determining the combat capabilities of the units of the Armed Forces of Ukraine. Therefore, in today's conditions, scientists pay considerable attention to optimizing the process of physical training, both general and special, with regard to its military-applied orientation. It is the special military-applied nature of physical training that provides for the process of educational training in higher education institutions of future defenders, enriched with a certain fund of important skills and abilities, the development of physical abilities, which will further determine the military and professional activities of servicemen. The scientific work is devoted to the research and study of the process of special physical training of cadets of tank specialties, who, in turn, must have a perfect command not only of professional skills, but also have a sufficiently high level of development of physiological mechanisms of movement control, know the basics of special physical training, which achieves high functional readiness of a specialist for professional activity, and also offers the author's program of physical training of cadets of tank specialties.
Special physical training program for cadets of tank specialties
Keywords: програма; фізична підготовка; військова-професійна діяльність; танкові підрозділи; бойові дії; курсанти; program; physical training; military professional activity; tank units; combat operations; cadets