Формування лідерського потенціалу у студентів – психологів - Гура, Тетяна Віталіївна (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2025)
У публікації висвітлено результати дослідження розвитку лідерського потенціалу в процесі професійної підготовки студентів - психологів в технічному закладі вищої освіти. Особлива увага приділена формуванню особистості майбутнього лідера-психолога..В статті висвітлені результати педагогічного експерименту на основі проведених методик:тесту «Діагностика лідерських здібностей», тесту «Самооцінка лідерства»; психогеометричного тесту; багатофакторного Опитувальника Лідерства.За результатами аналізу відповідей респондентів було встановлено рівень лідерських якостей студентів-психологів в експериментальній та контрольній групах. В статті розроблено та апробовано в процесі формувального експерименту тренінг з формування лідерського потенціалу у студентів – майбутніх психологів в експериментальній групі. Результати контрольного експерименту довели ефективність застосування тренінгу з формування лідерського потенціалу в освітній процес професійної підготовки майбутніх психологів.

Тhe publication highlights the results of the study of leadership potential development in the process of professional training of psychology students in a technical higher education institution. Particular attention is paid to the formation of the personality of a future leader-psychologist. The article highlights the results of the pedagogical experiment based on the following methods: the test ‘Diagnostics of Leadership Abilities’, the test ‘Self-assessment of Leadership’; psychogeometric test; multifactorial Leadership Questionnaire. Based on the results of the analysis of respondents' answers, the level of leadership qualities of psychology students in the experimental and control groups was determined. The article develops and tests in the course of a formative experiment a training on the formation of leadership potential in future psychology students in the experimental group. The results of the control experiment proved the effectiveness of the training on leadership potential development in the educational process of professional training of future psychologists.
Keywords: лідер; лідерський потенціал; студенти-психологи; формувальний та контрольний експеримент; освітній процес; технічний заклад вищої освіти; leader; leadership potential; students-psychologists; formative and control experiment; educational process; technical higher education institution