З історії створення танкового дизеля В-2. Дослідження крутильних коливань трансмісії - Ларін, Андрій Олексійович (Центр пам'яткознавства Національної академії наук України, 2009)
Рассмотрена история исследования крутильных колебаний трансмиссии танков на примере танка Т-34 с дизелем В-2. Приводится драматическая история создания и доводки этого первого в мире танкового дизель-мотора, ставшего основой советской бронетанковой техники в годы Второй мировой войны и в послевоенный период.

This paper deals with history of research of torsion vibrations of tank transmission with a diesel B-2. Dramatic history of development and bringing up this first tank diesel, which was the base of the Soviet armour technique in Second World War, is presented.
Keywords: танки; танк Т-34; бронетанкова техніка; танковий дизель; танкобудівництво; бойові гусеничні машини; танкові двигуни; двигуни внутрішнього згоряння; ДВЗ; танковий дизель В-2; ХПЗ; Харківський завод транспортного машинобудування імені В. А. Малишева; ХЗТМ