Оптимізація та управління автономними мобільними роботами для логістичних процесів: огляд технологій і перспектив - Силін, Максим Костянтинович; Пшеничников, Дмитро Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Проведено аналіз загальної інформації про мобільні роботичні платформи, їх типи та особливості. Висловлена думка про те, що у сфері переміщення та сортування роботичні платформи сприяють більш ефективному управлінню складськими процесами та доставці товарів. Сортування предметів або посилок на мобільних роботичних платформах здійснюється в зонах консолідації замовлень або відправлень на складах і перевантажувальних центрах, часто з використанням автоматизованих конвеєрних систем. Висловлена думка, що технологічні досягнення в області автоматизованих мобільних роботів (AMR) значно підвищили оперативну гнучкість, продуктивність, якість і, в деяких випадках, економічну ефективність. Використання штучного інтелекту для автономного прийняття рішень сприяє децентралізації процесів, пов’язаних з AMR. Ці системи часто впроваджуються швидко, особливо там, де є досвід з попередніми проектами. Проте оцінка користі від використання AMR та вибір оптимальних стратегій для досягнення максимальних результатів залишаються складними завданнями. Дане дослідження літератури ретельно аналізує ключові технологічні розробки і визначає області прийняття рішень для планування та контролю в області AMR. Констатовано, що нові технології в робототехніці, засновані на мобільних платформах, дозволяють роботам виходити з ізольованих умов у більш хаотичні й динамічні середовища, де вони співпрацюють із людьми і виконують завдання, що виходять за межі їхньої програмованої поведінки.

An analysis of general information about mobile robotic platforms, their types, and features has been conducted. It has been suggested that in the field of transportation and sorting, robotic platforms contribute to more efficient management of warehouse processes and the delivery of goods. Sorting items or parcels on mobile robotic platforms takes place in order consolidation or dispatch areas in warehouses and transshipment centers, often using automated conveyor sorting systems. It has been noted that technological advancements in automated mobile robots (AMR) have significantly improved operational flexibility, productivity, quality, and, in some cases, economic efficiency. The use of artificial intelligence for autonomous decision-making contributes to the decentralization of processes associated with AMR. These systems are often rapidly implemented, particularly in environments where there is prior experience with similar projects. However, evaluating the benefits of AMR use and selecting optimal strategies to achieve maximum results remain challenging tasks. This literature review thoroughly analyzes key technological developments and identifies decision-making areas for planning and controlling AMR. It is stated that new technologies in robotics, based on mobile platforms, allow robots to move from isolated conditions into more chaotic and dynamic environments, where they collaborate with humans and perform tasks that go beyond their programmed behavior.
Optimization and management of autonomous mobile robots for logistics processes: A review of technologies and perspectives
Keywords: автономні мобільні роботи; роботизовані платформи; системи управління; штучний інтелект; автономне переміщення; сортування; robotic platforms; autonomous mobile robots; control systems; sorting; artificial intelligence