Використання гранульованого доменного шлаку для синтезу керамічних пігментів синьої колірної гами - Шовкопляс, О. В.; Зайчук, О. В.; Білий, Я. І. (НТУ "ХПІ", 2010)
В роботі експериментально встановлені особливості зміни забарвлення кобальтвмісних композицій системи CaO–Al₂O₃–SiO₂, отриманих на основі гранульованого доменного шлаку. Розроблені практичні склади керамічних пігментів синьої колірної гами та вивчен їх фазовий склад. Введення синтезованих пігментів при помелі глазурних та емалевих фрит забезпечує отримання склопокриттів з високими якісними та стабільними оптико-колірними показниками.

In the work experimentally obtained the peculiarities of staining cobalt-contain compositions of the system CaO–Al₂O₃–SiO₂, obtained based on granulated blast furnace slag. Practical storage pigments blue color scheme, and studied their phase composition. Introduction of the synthesized pigments glass and enamel coatings provides a high quality and stable optical-color indicators.
Keywords: склопокриття; кобальтвмісні композиції; глазурні фрити; емалеві фрити; керамічні пігменти; пігментні технології