Методичні вказівки до практичних занять - Конохова, Зоя Петрівна (My University, 2021)
Практичні заняття є невід’ємною частиною вивчення дисципліни "Економіка інформації", оскільки дають змогу дослідити важливі моменти дисципліни, виконавши самостійний пошук, проаналізувавши певний комплекс проблем, зробивши самостійні висновки. Дисципліна "Економіка інформації" є важливою складовою підготовки економістів, які мають працювати у сучасній інформаційній економіці. Дисципліна викладається у 6 семестрі та базується на знаннях, сформованих вивченням мікро- та макроекономіки, економічної інформатики, економіки підприємства, менеджменту, маркетингу, інформаційних систем і баз даних, інформаційних технологій в управлінні та інших дисциплін навчального плану підготовки бакалаврів за фахом "Економіка". Метою дисципліни є формування компетентностей у галузі особливостей використання інформації у процесі функціонування економічної системи, прийняття управлінських рішень економічними суб’єктами, функціонування ринку інформації. Навчальна дисципліна базується на функціональному підході до інформації та її ролі в економічній системі. Проблеми, що вивчаються в дисципліні "економіка інформації", можна умовно розбити на 4 групи: а) розгляд інформації як структуроутворюючої складової економічної системи (зв'язки, структура, елементи системи та підсистеми, їх організація) і суттєвого фактору її функціонування (невизначеність, ризики, управління); б) дослідження інформації як товару та економічного ресурсу і особливості функціонування ринку інформації; в) використання інформації економічними суб'єктами (проблеми кількості, якості і асиметрії інформації, транзакційних витрат); г) напрями розвитку інформаційної економіки та інформаційного суспільства.
Keywords: методичні вказівки; економічні процеси; транзакційні витрати; ринок інформації; управлінські рішення