Ферментна технологія модифікування жирів - Некрасов, Павло Олександрович (НТУ "ХПІ", 2004)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06 – технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів. – Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, Харків, 2004. Дисертацію присвячено розробленню науково обґрунтованої ферментної технології модифікування жирів. Доведено підпорядкованість дії ферменту, продуцентом якого є мікроорганізм Candida antarctica, кінетиці Міхаеліса-Ментен та знайдено відповідні кінетичні константи. Визначено раціональні умови дії ферментних препаратів Новозім 398 та Ліпозим TL IM при модифікуванні жирової сировини. Підтверджено можливість використання ферментного препарату Ліпозим RM IM для модифікування рослинних жирів шляхом ацидолізу. Досліджено кінетику ферментної переетерифікації та визначено математичну модель залежності ступеня перетворення вихідного компонента від часу. Встановлено кількісні залежності складу та властивостей продуктів ферментної переетерифікації від складу вихідної сировини. На основі визначених закономірностей створено технологію модифікування жирів за допомогою ферментів та рецептури ферментно переетерифікованих жирів. Одержано комплекс даних щодо органолептичних і фізико-хімічних характеристик отриманих модифікованих жирів. У результаті дослідно-промислових і промислових випробувань встановлено можливість одержання модифікованих жирів із заданими властивостями шляхом ферментної переетерифікації. За новою технологією на Вінницькому та Одеському олійно-жирових комбінатах вироблено 250 тон переетерифікованих жирів. Економічний ефект від її впровадження дорівнює більш ніж 50 грн/т.

Thesis for a candidate degree of technical sciences by speciality 05.18.06 – technology of fats, essential oils and perfume-cosmetic products.– National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute” of Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkov, 2004. The dissertation is devoted to the making of the scientific proved enzyme technology of fats modification. It was proved that the action of enzyme from Candida antarctica obeys Michaelis-Menten kinetics. The appropriate kinetic constants were found. The efficient operation conditions were determined for the action of enzymatic preparations Novozym 398 and Lipozyme TL IM for fat stock modification. The possibility of application of enzymatic preparation Lipozyme RM IM for fats modification by means of acidolysis was vindicated. The enzymatic interesterification kinetics was investigated and the mathematical model of dependence of source component conversion degree on time was elaborated. The quantitative dependences of composition and characteristics of enzymatic interesterified products on feedstock composition were determined. On basis of regularities obtained the technology of fats modification using enzymes and the recipes of enzymatic interesterified fats were developed. The data complex was determined concerning organoleptic and physical-chemical characteristics of modified fats obtained. As a consequence of experimental-industrial and industrial tests the possibility of production of modified fats with predetermined characteristics by means of enzymatic interesterification was ascertained. According to the new technology 250 tons of interesterified fats were produced at Vinnitskiy and Odesskiy fat-and-oil industrial complexes. The economic effect of its application amounts to 50 grn/t and more.
The enzyme technology of fats modification
Keywords: автореферат дисертації; ферменти ліполітичні; гідроліз; ацидоліз; переетерифікація; жири модифіковані; кінетика; реакції ферментні; lipolytic enzymes; hydrolysis; acidolysis; interesterification; modified fats; kinetics; enzymatic reactions; 665.383:577.152.31