Дослідження гумінових кислот та речовин, як гібридних модифікаторів полімерів - Лебедєв, Володимир Володимирович; Мірошниченко, Денис Вікторович; Савченко, Дмитро Олександрович; Білець, Дар'я Юріївна; Мисяк, Всеволод Романович; Вінник, Андрій Михайлович; Реука, Юрій Вікторович; М'ягкохліб, Ілля Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В роботі проведені дослідження гумінових кислот та речовин, як гібридних модифікаторів полімерів. Методом ІЧ-аналіз було проведені дослідження для визначення найбільш характерних функціональних груп в гумінових кислотах, одержаних з бурого вугілля. Серед найбільш характерних спектральних смуг гумінових кислот варто відмітити: фенольні −OH гідроксильні групи при 3380-3400 см⁻¹, аліфатичні смуги C–H при 2920-2940 см⁻¹, симетричні νCOO– карбоксильні та νCO (фенольні), νOH (аліфатичні) при 1100 см⁻¹. Встановлено, що саме наявність саме цих функціональних груп зумовлюють здатність гумінових кислот виконувати роль гібридного модифікатора по відношенню до полімерів.

The study of humic acids and substances as hybrid modifiers of polymers is carried out in the work. The method of IR analysis was used to determine the most characteristic functional groups in humic acids derived from brown coal. Among the most characteristic spectral bands of humic acids should be noted: phenolic −OH hydroxyl groups at 3380-3400 cm⁻¹, aliphatic bands C–H at 2920-2940 cm⁻¹, symmetric νCOO– carboxyl and νCO (phenolic), νOH (aliphatic) at 1100cm⁻¹. It has been established that the presence of these functional groups determines the ability of humic acids to act as a hybrid modifier in relation to polymers.
Investigation of humic acids and substances as hybrid polymer modifiers
Keywords: гумінові кислоти; гібридна модифікація; полімери; властивості; humic acids; hybrid modification; polymers; properties