Вимоги ринку праці: трансформація освітніх практик для обдарованих - Книш, Інна Василівна; Дутка, Ганна Яківна (Інститут обдарованої дитини НАПН України, 2023)
Зазначено, що глобальна інформатизація та інноваційність спричинили піднесення уваги фахівців і роботодавців до феномену обдарованої молоді. Констатовано, що таким людям легше знайти своє місце в сучасному соціумі, адже вони здатні переорієнтуватися з трудомістких технологій на наукомісткі ноотехнології та інновації, реалізуючи свої креативні здібності та досягаючи визнання власної геніальності. Доведено, що впровадження в освіту інформаційно-комунікаційних технологій, новітніх методів, методик і змішаного навчання сприятиме розвитку творчих і креативних здібностей обдарованої молоді, набуттю нею здатності до самопізнання, самоорганізації та самовдосконалення. Розглянуто оприлюднений на Всесвітньому економічному форумі Четвертий звіт Future of Jobs 2023 щодо трансформаційних змін на світовому ринку праці, спричинених інноваційними та технологічними зрушеннями. Окреслено перспективи цих змін на найближчі п’ять років: стимулювання роботодавців до змін працівниками; вплив рівня заробітної плати на працевлаштування; захист і гнучкість зайнятості; баланс між роботою й особистим життям; професійне вигорання; інновації та NBIC-ініціативи як каталізатори трансформування ринку праці; роботизація виробництва; перехід на «зелену економіку»; скорочення неактуальних і створення нагальних робочих місць; затребуваність певних професій; надання переваги робітникам із «жорсткими навичками»; різноманіття, рівність та інклюзія; навчання й автоматизація виробничих процесів. Запропоновано визнати пріоритетним напрямом освіти старих та розроблення й упровадження нових освітніх практик.

It is noted that global informatization and innovativeness drew attention of specialists and employers to the phenomenon of gifted youth. It is established that it is easier for such people to find their place in modern society, because they are able to reorient themselves from labor-intensive technologies to science-intensive nootechnologies and innovations, realizing their creative abilities and achieving recognition of their own genius. It is proved that introduction of information and communication technologies, the latest methods, techniques and blended learning into education will contribute to the development of creative abilities of gifted youth, their ability to self-cognition, self-organization and self-improvement. The Fourth Future of Jobs 2023 report on the transformational changes in the global labor market caused by innovation and technological shifts, released at the World Economic Forum has been considered in the article. The prospects of these changes for the next five years are outlined: encouraging employers to change by employees; the impact of the wage level on employment; employment protection and flexibility; balance between work and personal life; professional burnout; innovations and NBIC-initiatives as catalysts of labor market transformation; robotization of production; transition to a “green economy”; reduction of irrelevant jobs and creation of urgent jobs; the demand for certain professions; giving preference to workers with “hard skills”; diversity, equality and inclusion; training and automation of production processes. It is proposed to recognize the priority direction of education of the traditional and development and implementation of the new educational practices.
Keywords: обдарована молодь; геніальність; творчі та креативні здібності; освітні практики; ринок праці; NBIC-ініціативи; "жорсткі навички"; "м'які навички"; gifted youth; genius; creative abilities; educational practices; labor market; NBIC-initiatives; "hard skills"; "soft skills"