Девелоперський проєкт як основа девелоперської діяльності в готельно-ресторанному бізнесі - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Куниця, Катерина Вікторівна; Стригуль, Лариса Станіславівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Девелоперський проєкт у готельно-ресторанному бізнесі є важливою складовою діяльності, що передбачає створення та розвиток готельноресторанних об'єктів з нуля або реконструкцію існуючих. Основна мета девелоперського проєкту полягає в створенні привабливого та функціонального середовища для клієнтів, що задовольняє їхні потреби та вимоги. Проєкт девелопменту - свідомо реалізована система послідовних взаємопов'язаних заходів з використанням обмеженого обсягу ресурсів протягом заданого періоду часу, спрямована на створення якісно нових об'єктів (комплексів об'єктів) нерухомості в задані терміни з метою подальшого повернення вкладених коштів і отримання доходу. Проєкти розвитку нерухомості виступають як різновид інвестиційних проєктів, що відрізняються, особливостями: висока капіталомісткість проєктів, тривалість інвестиційного циклу, фізична цілісність, неподільність (як правило) створюваного об'єкта, інноваційний характер проєктів та ін. Основні етапи реалізації девелоперського проєкту в готельно-ресторанному бізнесі включають: дослідження ринкових тенденцій, аналіз конкурентів, визначення цільової аудиторії та їхніх потреб; визначення місця розташування об'єкта, яке відповідає стратегічним цілям проєкту та вимогам цільової аудиторії; розробка концепції готельно-ресторанного комплексу, включаючи архітектурні та дизайнерські рішення, планування приміщень, інженерні мережі та інфраструктуру; оцінка вартості проєкту, складання бюджету, пошук інвесторів, укладення угод з фінансування; здійснення будівельних робіт та впровадження проєкту в життя відповідно до затверджених планів та графіків; просування готельно-ресторанного об’єкту на ринку, розробка маркетингової стратегії, рекламні кампанії та просування бренду; забезпечення ефективного управління готельно-ресторанним комплексом після його введення в експлуатацію, включаючи управління персоналом, обслуговування гостей, бронювання номерів та ін. Успішне втілення девелоперського проєкту в готельно-ресторанному бізнесі потребує комплексного підходу, управлінської експертизи, фінансової стійкості та уважного врахування потреб клієнтів і ринкових умов.

The development project in the hotel and restaurant business is an important component of the activity, which involves the creation and development of hotel and restaurant facilities from scratch or the reconstruction of existing ones. The main goal of the development project is to create an attractive and functional environment for customers that meets their needs and requirements. A development project is a deliberately implemented system of successive interrelated activities using a limited amount of resources during a given period of time, aimed at creating qualitatively new objects (complexes of objects) of real estate within a given time frame with the aim of further returning the invested funds and obtaining income. Real estate development projects are a type of investment projects that differ in features: high capital intensity of projects, length of investment cycle, physical integrity, indivisibility (as a rule) of the object being created, innovative nature of projects, etc. The main stages of implementation of a development project in the hotel and restaurant business include: research of market trends, analysis of competitors, definition of the target audience and their needs; determining the location of the object, which meets the strategic goals of the project and the requirements of the target audience; development of the concept of a hotel-restaurant complex, including architectural and design solutions, layout of premises, engineering networks and infrastructure; project cost estimation, budgeting, search for investors, conclusion of financing agreements; implementation of construction works and implementation of the project in accordance with approved plans and schedules; promotion of the hotel and restaurant facility on the market, development of a marketing strategy, advertising campaigns and brand promotion; ensuring effective management of the hotel-restaurant complex after its commissioning, including personnel management, guest service, room reservations, etc. The successful implementation of a development project in the hotel and restaurant business requires a comprehensive approach, management expertise, financial stability and careful consideration of customer needs and market conditions.
Development project as the basis of development activities in the hotel and restaurant business
Keywords: нові об'єкти нерухомості; інвестиційні проєкти; взаємопов'язані заходи; девелопери; підприємництво; задоволення потреб клієнтів; investment activity; developer; real estate objects; entrepreneurship; interrelated measures