Очистка стічних вод від фармацевтичних забруднювачів протизапальної та гормональної дії - Самойленко, Наталія Миколаївна; Єрмакович, Ірина Анатоліївна (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", 2015)
Показана актуальність вирішення проблеми забруднення природних вод фармацевтичними препаратами та їх похідними. На модельних розчинах проведені експериментальні дослідження по електрохімічній деструкції двох поширених у стоках лікарень фармацевтичних забруднювачів, які входять у пріоритетний список контрольованого скиду. На основі аналізу з використанням сучасного аналітичного обладнання доведено, що анодне окислення забруднених фармпрепаратами розчинів приводить до повного розкладу полютантів.

The urgency of solving the problem of natural waters pollution by pharmaceuticals and their derivatives was shown. Experimental studies were carried out on the model solutions by the electrochemical destruction of two prevalent in hospital pharmaceutical wastewater pollutants that are included in the priority list of controlled dumping. Based on the analysis using modern analytical equipment was proved that anodic oxidation of the solutions contaminated by pharmaceuticals leads to complete degradation of the pollutants.
Wastewater treatment from pharmaceuticals pollutants of anti-inflammatory and hormonal action
Keywords: деструкція електрохімічна; полютанти фармацевтичні; засоби лікарські; окислення анодне; wastewaters; pharmaceutical contaminants; electrochemical destruction