Моделі утворення забруднень на поверхнях нагріву та їх застосування для пластинчатих теплообмінників - Мацегора, Олександр Іванович; Арсеньєва, Ольга Петрівна; Товажнянський, Леонід Леонідович; Капустенко, Петро Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Представлені основні чинники забруднення на теплопередаючих поверхнях. Розглянуті моделі, що контролюють процес утворення і накопичення забруднення, яке провокує розвиток термічного опору шару забруднення і втрату тиску за рахунок зменшення поперечного розрізу каналу. Проаналізовано моделі розвитку забруднення в часі на інтенсифікованих теплообмінних поверхнях та їх використання для математичного моделювання процесу забруднення в ПТО, з урахуванням зміни локальних параметрів, що підвищить точність розрахунків впливу забруднень на інтенсивність процесу теплопередачі.

The main foulingfactors on heat transfer surfaces are presented. Models are tested that control the process of formation and accumulation of pollution, which provokes the development of thermal resistance of the pollution layer and pressure loss by reducing the cross section of the channel. The models of the development of pollution over time on intensified heat-exchange surfaces and their use for mathematical modeling of the pollution process in PHE are analyzed, taking into account changes in local parameters, which will increase the accuracy of calculating the effect of pollution on the inte nsity of the heat transfer process.
Models of fouling’s formation on the heating surfaces and their application for plate heat exchangers
Keywords: поверхня теплопередачі; забруднення поверхні теплопередачі; інтенсифікована поверхня теплопередачі; heat transfer surface; fouling of heat transfer surface; intensified heat transfer surface