Методичні вказівки з виконання практичних занять та самостійної роботи студентів з навчальної дисципліни "Інженерне моделювання технологічних процесів" - Акімов, Олег Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У глобальному вимірі сьогоденний розвиток світової економіки характеризується стрімкими темпами розробки й упровадження новітніх технологій, які ще вчора вважалися «фантастикою», та більш всеохоплюючим і глибоким їх проникненням у життя людини. Поштовхом до більш широкого використання інноваційних розробок, насамперед у промисловості, стала світова фінансова-економічна криза 2008-2009 рр., яка продемонструвала вразливість фінансового сектору економіки без належного розвитку реального та спонукала менеджерів компаній і державних діячів посилити увагу до індустріальної політики. Це спричиняє серйозні економічні, соціальні, політичні, техногенні та інші зміни як для суспільства, так і для навколишнього середовища, у якому воно мешкає. Окрім загальних питань, останнім часом усе більше уваги приділяється дослідженню впливу цих трансформацій на різні види економічної діяльності через наявність істотних розбіжностей у процесі опанування ними «розумних» рішень і технологій. Не останнє місце серед таких галузей посідає металургійна. У сучасному світі метал є одним із найбільш використовуваних товарів, що знаходить застосування у багатьох сферах людського життя – від будівельних споруд і транспорту до найсучаснішого обладнання та гаджетів. Металургія перебуває на початку більшості ланцюжків створення вартості, поставляючи життєво необхідні сировину й матеріали для таких видів економічної діяльності, як виробництво металевих виробів, машинобудування, будівництво, енергетика, добувна промисловість та ін. Тому питання її ефективного розвитку виступає підґрунтям підвищення конкурентоспроможності інших секторів економіки та гармонізації відносин із суспільством щодо охорони довкілля та забезпечення соціальних гарантій для працівників.
Keywords: методичні вказівки; системи автоматизованого проектування; управління якістю виливків; металургія; ливарне виробництво; комп'ютеризація; інформаційні технології