Методичні вказівки до виконання практичних робіт з навчальної дисципліни "Основи технічної творчості" - Касьяненко, Ігор Вікторович; Чухліб, Віталій Леонідович; Губський, Сергій Олександрович; Ходирєв, Геннадій Павлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Методичні вказівки до виконання практичних робіт з навчальної дисципліни «Основи технічної творчості» містять чотири практичні роботи та призначені для студентів спеціальності G9 «Прикладна механіка» освітньої програми «Інженерія технологічних і логістичних систем» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної та заочної форм навчання закладів вищої освіти. Метою методичних вказівок до виконання практичних робіт з дисципліни «Основи технічної творчості» є формування у студентів творчого технічного мислення та оволодіння методологією активізації творчої технічної діяльності. Основними цілями дисципліни є набуття студентами теоретичних знань і практичних навичок, необхідних для розвитку здібностей до науково-технічної творчості; формування наукового світогляду щодо психологічних особливостей творчої діяльності, а також усвідомлення ролі законів діалектики стосовно еволюції технічних систем. Важливим завданням є також оволодіння евристичними методами для ефективного розв’язання технічних творчих задач. Дисципліна спрямована на розкриття ролі технічної творчості в розвитку техніки, створенні нових матеріалів, раціональному використанні природних ресурсів та охороні навколишнього середовища, а також на розвиток творчої активності студентів під час розв’язання науково-технічних задач і проведення наукових досліджень як у процесі навчання в університеті, так і в подальшій професійній діяльності.
Keywords: методичні вказівки; інформаційні технології; метод мозкового штурму; метод функціонально-вартісного аналізу; евристика; творчий процес