Інформаційні технології як основа розвитку сучасної економіки - Кучинський, Володимир Анатолійович; Крамськой, Олександр Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Визначено вплив цифрової трансформації на соціально-економічні системи, зокрема через експоненційне зростання обсягів даних, кількості транзакцій та рівня цифрової взаємодії. Встановлено, що такі процеси зумовлюють необхідність формування нових компетентностей, розвитку цифрової грамотності та адаптації людського капіталу. Окреслено ключові виклики цифрової епохи, серед яких: автоматизація, трансформація ринку праці, загрози кібербезпеці, посилення нерівності, деформація конкурентного середовища та ризики порушення прав людини. Розглянуто еволюцію бізнес-моделей, що базуються на застосуванні Інтернету речей, великих даних, штучного інтелекту, хмарних та краєвих обчислень, блокчейну, віртуальної і доповненої реальності. Виокремлено цифрові платформи, сервісні та краудсорсингові моделі, а також моделі, орієнтовані на результат. Підкреслено значення цифрової трансформації у промисловості, зокрема в управлінні життєвим циклом продукції та виробничими процесами, а також необхідність розвитку відповідної інфраструктури та інвестицій у кібербезпеку й людський капітал. Визначено роль інформаційних технологій як ключового чинника трансформації сучасної економіки, що охоплює всі сфери бізнесу та суспільного розвитку. Установлено, що застосування ІТ сприяє оптимізації виробничих процесів, підвищенню продуктивності праці, розширенню ринків збуту, створенню нових продуктів і послуг, а також поліпшенню якості взаємодії із споживачами. Акцентовано на зростанні значущості даних як стратегічного ресурсу, що забезпечує прийняття ефективних управлінських рішень на основі цифрової аналітики. Розкрито значення розвитку цифрової інфраструктури та інтернет-технологій у забезпеченні комунікації між суб’єктами економіки. Підкреслено необхідність організаційної трансформації, діджиталізації бізнес-процесів, формування нових управлінських підходів і розвитку людського капіталу в умовах цифрової економіки.

The influx of digital transformation on socio-economic systems is indicated, through the exponential growth of data obligations, the number of transactions and the level of digital interaction. It has been established that such processes involve the need for the formation of new competencies, the development of digital literacy and the adaptation of human capital. The key trends of the digital age are named, including: automation, transformation of the market, threats to cybersecurity, increased inequality, deformation of the competitive environment and the risks of violation of human rights. The evolution of business models based on the frozen Internet of speeches, great data, artificial intelligence, dark and edge calculations, blockchain, virtual and augmented reality is examined. Digital platforms, service and crowdsourcing models, as well as result-oriented models, have been strengthened. The importance of digital transformation in industry is emphasized, in relation to the management of the life cycle of products and manufacturing processes, as well as the need for the development of a backbone infrastructure and investments in cybersecurity and human capital. The role of information technologies has been identified as a key driver of the transformation of the current economy, which promotes all areas of business and sustainable development. It has been established that IT stagnation leads to optimization of manufacturing processes, increased productivity, expansion of markets, creation of new products and services, as well as increased productivity. interactions with co-workers. It focuses on the growing importance of data as a strategic resource that will ensure the adoption of effective management decisions based on digital analytics. The development of digital infrastructure and Internet technologies for secure communication between economic entities is of critical importance. The need for organizational transformation, digitalization of business processes, the formation of new management approaches and the development of human capital in the minds of the digital economy is emphasized.
Information technologies as the basis development of the modern economy
Keywords: цифрова трансформація; цифрова грамотність; діджиталізація бізнес-процесів; цифрові бізнес-моделі; інформаційні технології; цифрова економіка; digital transformation; digital literacy; digitalization of business processes; digital business models; information technologies; digital economy