Assessment Center як нова технологія в системі управління персоналом - Кармінська-Бєлоброва, Марина Володимирівна (Монограф, 2019)
Зміни в економічній і політичній системах у нашій країні надають широкі можливості й водночас становлять серйозні загрози для кожної особистості, сталості її існування, вносять суттєвий рівень невизначеності в життя практично кожної людини. Управління персоналом у такій ситуації набуває особливого значення, оскільки дає змогу реалізувати, узагальнити цілий спектр питань адаптації індивіда до зовнішніх умов, урахування фактору особистості в побудові системи управління персоналом організації.
Keywords: управління персоналом; кадрова політика; професійний розвиток; кадрові інвестиції; підготовка кадрів; професійна підготовка; підвищення кваліфікації