Філософія історії та суспільна свідомість у історико-філософському вимірі - Шанідзе, Надія Олександрівна (Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого, 2013)
Розглянуто деякі аспекти взаємовпливу лінійних та циклічних підходів у філософії історії та суспільної свідомості. Визначено основні віхи та вектори розвитку зазначених підходів, розкрито можливість аналізу їх впливу на суспільну свідомість, а також охарактеризовано специфічні риси суспільної свідомості у інформаційному суспільстві.

Some aspects of interaction of linear and cyclic approaches in the philosophy of history and social consciousness. The main milestones and vectors of these approaches, reveals the ability to analyze their impact on the public consciousness, and describes the specific features of social consciousness in the information society.
Keywords: суспільство інформаційне; свідомість суспільна; парадигма лінійна; парадигма циклічна; philosophy of history; information society; social awareness; linear paradigm; cyclic paradigm