Технічне порівняння інфрачервоних довгохвильових обігрівачів - Івахнов, Андрій Віталійович; Булгаков, Олексій Віталійович; Федорчук, Станіслав Олегович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
В роботі проведено технічне порівняння трьох зразків довгохвильових інфрачервоних, стельових обігрівачів Українського виробництва фірм Білюкс, Теплов, Теплотема, з номінальною потужністю 600 Вт. Отримано, що обігрівач фірми Білюкс має найменші теплові втрати через корпус, і температурні режими пристрою вказують на надійну роботу при довготривалому використанні на максимальну потужність. Теплов і Білюкс можна зрівняти наступним чином: Теплов має менші втрати через корпус зверху і більші збоку, тому в балансі вони є однаковими за тепловтратами. Обігрівач фірми Теплотема є найменш надійним та з найбільшими тепловими втратами через корпус. За тепловим слідом найефективнішим є обігрівач Білюкс, а найменш ефективним - Теплов. Відповідно до розрахунку ефективності роботи, обігрівачі Білюкс є на 68% більш ефективними за обігрівачі Теплов, та на 19% більш ефективними ніж обігрівачі Теплотема.

In the work, a technical comparison of three samples of long-wave infrared, ceiling heaters of Ukrainian production by the firms Bilux, Teplov, Teplotema, with a rated power of 600 W. It was found that the Bilux heater has the lowest heat losses due to the body, and the temperature conditions of the device indicate reliable operation during prolonged use at maximum power. Teplov and Bilux can be compared as follows: Teplov has lower losses through the housing from above and higher from the side, so in balance they are the same in terms of heat loss. The Teplotema heater is the least reliable and has the highest heat loss through the housing. According to the thermal track, the Bilux heater is the most efficient, and Teplov is the least efficient. According to the efficiency calculation, Bilux heaters are 68% more efficient than Teplov heaters, and 19% more efficient than Teplotema heaters.
Technical comparison of infrared long wave heaters
Keywords: інфрачервоне випромінення; довгохвильові обігрівачі; інфрачервоні обігрівачі; стельові обігрівачі; тепловий слід; Білюкс; Теплов; Теплотема; infrared radiation; long-wave heaters; infrared heaters; ceiling heaters; thermal footprint; Bilux; Teplov; Teplotema