Історія українців у Польщі в 1921-1989 роках - Дрозд, Роман; Гальчак, Богдан; Мусієнко, Ірина Володимирівна (Золоті сторінки, 2013)
Монографія присвячена аналізу становища української етнічної меншини у Польщі в найбільш кризові та переламні періоди історії країни ХХ ст., проблемам конструювання та збереження її ідентичності, культурі та історії українсько-польського порубіжжя. Особливу увагу автори приділяють вивченню маловідомих та контроверсійних сторінок спільної історії України та Польщі, спростуванню деяких історичних міфів та стереотипів взаємного сприйняття обох народів, подолання яких сприятиме подальшим глибоким позитивним змінам у відносинах між двома країнами, що геополітично приречені бути стратегічними партнерами.
Keywords: Ukraine; Poland; українська етнічна меншина; Ukrainian minority in Poland; Lemkivshchyna; Nadsanie; Chełm Land; Podlachia; Zakerzonia; Operation Vistula; Lemkos; Ukrainian Insurgent Army; Organization of Ukrainian Nationalists; Boyko; Second Polish Republic; Українське суспільно-культурне товариство; deportation; Ukraińskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne