Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт та самостійної роботи студентів спеціальності 122 "Комп'ютерні науки" з курсу "Інтернет технології комп'ютерної графіки та анімації" - Сімонова, Ольга Геннадіївна; Шеліхова, Інеса Борисівна (ТОВ "НТМТ", 2021)
Для отримання і відправки даних в мережі Internet використовуються формати даних JSON і XML. JSON – простий текстовий формат обміну даними, заснований на мові програмування JavaScript. Як і багато інших текстові формати JSON легко читається людьми. XML — мова розмітки, який визначає набір правил для кодування документів в форматі, який читається людиною і читається машиною. В XML застосовуються теги, що задаються користувачами. Саме тому, що кожен користувач здатний і вільний створити розмітку, яка йому потрібна в конкретній ситуації, мова і називається розширюваним. За структурою цей тип документа складається з дерева елементів, де ці елементи мають вміст і атрибути. За рахунок того, що файл містить текстову інформацію, він редагується в багатьох текстових редакторах. Документи в форматах HTML і XML містять дані, укладені в теги, але на цьому схожість між двома мовами закінчується. У форматі HTML теги визначають оформлення даних – розташування заголовків, початок абзацу і т. д. У форматі XML теги визначають структуру і зміст даних – те, чим вони є. При описі структури та змісту даних стає можливим їх повторне використання декількома способами. Можна використовувати одну систему для генерації даних та позначки їх тегами в форматі XML, а потім обробляти ці дані в будь-яких інших системах незалежно від клієнтської платформи або операційної системи. Завдяки такій сумісності XML є основою однієї з найпопулярніших технологій Але, JSON має ряд переваг: • X ML в имагає в ідкриття т а з акриття т егів, а J SON використовує пари ім’я/значення, чітко позначені «{"і"}» для об’єктів, «["і"]» для масивів, «,» (кому) для поділу пари і «:» (двокрапка) для відділення імені від значення; • при однаковому обсязі інформації JSON майже завжди значно менше, що призводить до більш швидкої передачі і обробці; • JSON є підмножиною JavaScript, тому код для його аналізу та упаковки цілком природно вписується в код JavaScript. Вважається, що формат JSON був розроблений американським програмістом Дугласом Крокфордом, який відомий як постійний учасник розвитку мови JavaScript, творець текстового формату обміну даними JSON і автор різних пов’язаних з JavaScript інструментів. Дуглас Крокфорд зробив цей формат популярним в 2001 році. За іншою версією, формат не винайшли, а просто «відкрили». У презентації розробникам з «Yahoo!» Крокфорд розкрив секрет про те, що JSON використовувався ще раніше в браузері Netscape ще в 1996 році. Мета роботи: набути навичок створення програм на мові JavaScript з використанням формату JSON і методів JavaScript для роботи з JSON.
Keywords: методичні вказівки; інформаційні технології; формати даних; програмування; парсинг; серіалізація; кодування; програмне забезпечення